Икономика

Безработицата в еврозоната е на рекордно ниски нива, у нас расте

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Global_And
Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Доклад за безработицата в еврозоната показва, че тя е достигнала ново рекордно ниско ниво от 6,4 процента. За последните пет месеца, безработицата в еврозоната е останала в застой на ниво от 6,5%. Броят на хората без работа намаля със 100 000 души спрямо предходния месец до почти 11 милиона души. Равнището на безработица при хората под 25-годишна възраст също спадна до 14,1% през април. 

Испания все още е начело на класацията по равнище на безработица - 11,7%, а Франция е на второ място със 7,3% от населението без работа. В Италия равнището на безработица е 6,9%. От друга страна, Германия е с най-ниско равнище на безработица - 3,2 %. Процентът на жените без работа в съюза през април 2024 г. е 6,3%. От друга страна, процентът на безработните мъже през април остава същият като през март - 5,7%.

Подобряването на данните за безработицата може да бъде добра новина за Европа. Старият континент се бори с по-високата инфлация и лихвените проценти, както и с икономическата и геополитическата несигурност от продължаващата война между Русия и Украйна.

 

А у нас за първото тримесечие на годината регистрираните безработни са с 25 000 повече в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните на НСИ. 

В северозападния регион ръстът е над 50%, а в югоизточния - около 30 на сто, уточни в „Добро утро, Европа“ Християн Петков, оперативен мениджър в HR компания. 

Повече вижте във видеото: