Бизнес и технологии

Бившият земеделски министър: Не е мираж изравняването на субсидиите за европейските производители

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Разделението между земеделците може да бъде преодоляно, като се се стремят към пазарен резултат и да не са  политизирани. Това заяви в студиото на PrimeTime бившият земеделски министър Кирил Вътев. По думите му два от протестите на земеделците, които бяха по времето, когато бе министър, "бяха абсолютно с политически искания".

Относно промените, свързани с европейските избори и новите политически групи в Европейския парламент, Вътев коментира, че очаква да има промени, "да има облекчение относно прекалено амбициозната Зелена сделка, не могат да се забраняват препарати, преди реално тя да се случи". 

Не е мираж изравняването на субсидиите за европейските земеделски производители, поне 4 пъти съм повдигал в Брюксел този въпрос, хората трябва да вземат решение за равни условия на абсолютно всички земеделски производители.

Кирил Вътев

По мнението му един от големите проблеми пред страната ни е липсвата на продоволствена независимост. "България има капацитет да изхранва 30 млн. души", каза той.

Според него "в момента земеделските производители в ЕС клонят под 2 процента". А относно развитието на земеделието в България, Вътев каза, че "при наличието на изключително плодородни почви, при наличието на много вода, ние не правим напояване". 

Целия разговор във видеото.