Европа

Европейските избиратели са недоволни от несигурността в земеделския сектор

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Голям процент от европейците имат усещането, че политическите действия на ЕС имат ниска ефективност върху продоволствената и селскостопанската независимост на Европа.

Тук сме, за да напомним на Европа, че за да е силна тя, трябва силно селско стопанство. Тук сме, за да напомним на политиците, че техните фермери трябва да бъдат приоритет.

Йолин Тарже – белгийски фермер

Според ексклузивно проучване на IPSOS/EURONEWS, гласоподавателите в ЕС споделят страховете на фермерите относно продоволствената независимост.

Гражданите смятат, че Съюзът има слабо въздействие върху защитата на селското стопанство. Недоволството е породено от всеобщото усещане, че Брюксел не е в състояние да осигури основните хранителни нужди на своите граждани, а земеделието в Европа скоро може да изчезне...

49 на сто от европейците смятат, че ЕС не прави достатъчно, за да защити реколтата и храните им. Освен румънците, които изглеждат умерено удовлетворени, недоволството расте в големите производители и износители на хранителни продукти като Италия, Испания, Нидерландия, Полша. Най-недоволни от действията на Съюза в това отношение са французите.

Законодателите в ЕС очакват протестите на фермерите и антиглобалистките настроения да намерят допирни точки и да дадат тласък на протестния вот на 9 юни.

Най-остри критици на селскостопанските политики на ЕС са крайнодесните избиратели, ултраконсерваторите и левите.

В съзнанието на хората се е настанил страх, че в даден момент те ще бъдат изложени на недостиг на храни.