Бизнес и технологии

Зам.-министър на туризма: 20 000 работници не достигат, започнаха за сезона да пристигат от Непал и Индия

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Добре подготвен е браншът за новия туристически сезон. От всичко, което чух и независимо от проблемите, очакваме стабилен и добър сезон. Така зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева коментира в ефира на PrimeTime началото на летния туристически сезон у нас, който официално бе открит на 1 юни. 

По думите й "липсата на работна ръка е един от най-големите проблеми в туризма". Затова и преди парламентарната ваканция е било улеснено подновяването на дългосрочните визи на сезонните чуждестранни работници. Като пример тя посочи, че визите могат да се подновяват без работникът да трябва да се връща в страната си.

По информация на туристическия бранш около 20 000 работници не стигат. Работници от трети страни започнаха да пристигат от Непал, Бангладеш, Индия и пр.

Ирена Георгиева

Българският бизнес демонстрира готовност до 20 процента да увеличи заплащането на своите работници, каза още зам.-министърът. 

Тя призна, че "не успяваме да задържим младите хора, които се обучават в сферата на туризма" да работят в страната.

 

 

И средства за реклама трябват, но и реформиране на туризма като продукт. Културният туризъм е 20 процента вече, здравният туризъм - около 16%.

Ирена Георгиева

Според нея "бизнесът и ние като администрация трябва да развиваме разнообразен туризъм". "След пандемичните години, след геополитическите предизвикателства, очевидно е, че трябва да имаме нулев въглероден отпечатък, да се ориентираме към екологични туристически обекти и пр.", посочи Георгиева.  

Целия разговор във видеото.