Европа

Разширяване на ЕС: Силни и слаби страни на албанската кандидатура

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Започват преговорите на Албания за присъединяване към Европейския съюз. По време на този процес кандидатурата на Тирана може да разчита на силна подкрепа от страна на своите граждани - над 90 % според проучване, проведено през 2023 г. Страната може да се възползва и от решителния си ангажимент към Запада, който може да ѝ послужи в момент, когато войната в Украйна повдига въпроси за сигурността на Съюза.

Политиката на Албания е напълно съгласувана с ЕС по отношение на санкции, общата външна политика и политика на сигурност, което е много важно. Тя е член на НАТО най-дълго време сред страните от Западните Балкани - от 2009 г. насам.

Илияна Гьони, анализатор, Карнеги Европа

Въпреки силните си страни Албания ще трябва да предприеме множество реформи, за да убеди държавите членки и да адаптира законодателството си към европейските стандарти.

В миналото Албания беше похвалена за постигнатото в борбата с корупцията и организираната престъпност. Но ще трябва да направи много повече. Тя трябва да постигне повече и в областта на защитата на основните права, свободата на медиите и свободата на изразяване.

Илияна Гьони, анализатор, Карнеги Европа

Тирана, която подаде кандидатурата си през 2009 г., има да извърви дълъг път. След като преговорите приключат, Европейската комисия ще трябва да даде своето становище, въз основа на което държавите членки ще трябва да гласуват единодушно. Европейският парламент също ще трябва да даде своето одобрение.