Политика

Стефан Манов: Няма причини за съмнение в надеждността на машинното гласуване

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Единадесет дни до поредните предсрочни избори. Очертава се критично ниска избирателна активност от около 30% и голяма вероятност от нови избори. В същото време държавата извършва шумни акции срещу купуването на гласове. За това как ще повлияе вотът зад граница на изборните резултати за 51-ия парламент говори в ефира на "Добро утро, Европа" от Тулуза Франция Стефан Манов.

"Тези операции можем да разберем дали имат ефект едва след като преминат изборите. Няколко неправителствени организации успяват чрез сравняване на данни от секционните комисии за това как са гласували на предходни избори и феномена на много бърза промяна на вота от една партия масово към друга да бъдат приети като критерии за оценка на рисковите секции, в които има по-голямо купуване на гласове", отбеляза Манов.

"При нас проблемът с купуването на гласове може да бъде решен по-елегантно, когато те просто бъдат обезсмислени по два начина. Единият начин е с по-висока избирателна активност, тогава просто техният дял в крайния резултат ще намалява. Другият начин е задължително въвеждане единствено на машинно гласуване. Отчитането на купения глас става и със заснемане на вота в тъмната стаичка, когато се гласува с хартия на билетите. Когато се гласува с машина, няма как пред комисията да извършите заснемане на вота", допълни той.

"В обществото, поради политизацията на темата за машиното гласуване, се всява в публичното пространство доста неточна информация, фалшиви новини, за да се дестабилизира доверието, което предизвиква и ответната реакция да се покажат правилните стъпки. Няма причини за съмнение в надеждността на тази технология", заяви Манов.

 

Целия разговор вижте във видеото.