Политика

Главчев: 30 души са задържани за изборни нарушения

От Euronews България Euronews България
Dimitar Glavchev BGNES Снимка: BGNES архив

Основната цел на служебното правителство е провеждането на честни и прозрачни избори. Ние работим в рамките на нашите задължения. Тъй като е много актуална темата МВР как си върши работата – имаме 168 постъпили сигнала, от тях 60 досъдебни, 587 съставени протокола, 30 задържани и проведени 160 специализирани полицейски операции.

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на редовното заседание на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

Главчев отбеляза, че работата на МВР и в момента продължава и ще продължи докогато има такова задължение. „Основната цел е да няма никакви изкривявания на изборния процес и нарушения", подчерта той и посочи, че когато има установени нарушения МВР, съвместно с прокуратурата, действа.

Премиерът посочи, че кабинетът се стреми да осигури честността при гласуването с машини и припомни, че в петък беше извършено публично удостоверяването на машините. „Беше осъществено довереното изграждане на кода. ЦИК го извърши в защитена среда. Работим в посока абсолютно стриктно спазване на това, което ни е вменено като изпълнителна власт за провеждане на изборите", допълни той.

Главчев коментира, че позицията на България по отношение на разширяването на Европейския съюз (ЕС) е непроменена. „Ние подкрепяме силно разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, от една страна, както на Молдова, Украйна и Грузия, от друга страна", добави той и подчерта, че България е абсолютен мост между Западните Балкани и ЕС при спазване на поетите ангажименти от всяка една от тях, както на база на собствения им принос

По думите му България е държава-членка на ЕС, която е абсолютно предвидим партньор на всички страни, които искат да се присъединят към европейското семейство при спазване на поетите ангажименти от всяка една от тях, както и на база на собствения им принос. „Потвърдих тази наша позиция", увери той.

Българският национален отбор по футбол ще използва Държавния авиационен оператор, за да прелети до Белфас, Северна Ирландия, за мача, който им предстои. „Всичко това, при условие, че Българският футболен съюз си заплати разходите. Те са заплатени вече, всъщност, от БФС. Очакваме и им стискаме палци довечера да победят", каза още Главчев.