Общество

Млекопроизводител: Има проблем с цената на маслото, с количеството и сроковете за доставка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Почти двоен скок на цената на маслото в Европа. За тенденцията сочат и последните данни на ЕК. На какво се дължи този скок в цената на маслото, за отражението у нас и последиците от това говори в ефира на "Добро утро, Европа" Владислав Михайлов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Как влияе на бизнеса повишаването на цената на маслото коментира протодякон Иван Петков, който е собственик на пекарна в столицата.

"Рязко през последните 2-3 месеца цените поскъпнаха и количествата, които се търсят, не могат да се намерят. Да не казвам, че изобщо не могат да се намерят лесно. Има проблем както с ценовото изражение на този продукт, така и с количеството и сроковете за доставка", отбеляза Михайлов.

"Това, което има като информация, е засилен износ на масло най-вече в посока Китай. След последните развития, които са в отношението с Европейския съюз от миналия месец, доколкото няма информация в Китай, те бъдат наложени на някои продукти, включително на млечни продукти от Европа. Това би трябвало да даде своето отражение. На тези цени, на които в момента вече започват да се търгуват не само маслото, но и основните соровини в нашия бранш, крайната цена на млечните продукти започва да става толкова висока, че се очаква да имаме проблеми. Намаляване на потреблението, което в един или друг случай ще доведе до намаляване на цените в рамките на следващия един или два месеца",

"Няма как да не използваме масло, за да поддържаме качествения продукт. Не че не може маслото да бъде подменено с някоя друга суровина било то олио или маргарин, но там вече е полезността на продукта, качеството, аромата, всичко вече е променено. Така че това, което се говори, ни претеснява, тъй като ще повлияе върху цената на качествения продукт", заяви протодякон Петков.

 

Целия разговор вижте във видеото.