Бизнес и технологии

Трима икономисти спечелиха Нобеловата награда "за влиянието на институциите върху просперитета"

От Euronews България Euronews България
Nobel Economic Снимка: АП

Шведската кралска академия на науките реши да присъди наградата на Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел за 2024 г. на Дарън Асемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс А. Робинсън „за изследвания на начина, по който институциите се формират и влияят върху просперитета“. Това се казва в съобщение на Нобеловия комитет.

 

Тримата икономисти „доказаха значението на обществените институции за просперитета на една страна“, заяви Нобеловият комитет на Шведската кралска академия на науките при обявяването на наградата в Стокхолм.

Асемоглу и Джонсън работят в Масачузетския технологичен институт, а Робинсън провежда изследванията си в Чикагския университет.

„Намаляването на огромните разлики в доходите между държавите е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Лауреатите показаха значението на обществените институции за постигането на тази цел“, заяви Якоб Свенсон, председател на Комитета за наградата за икономически науки, цитиран от Асошиейтед прес.

Той допълни, че техните изследвания са осигурили „много по-задълбочено разбиране на първопричините за това защо държавите се провалят или успяват“.

Потърсен от Академията в Атина, Гърция, където трябва да говори на конференция, 57-годишният Асемоглу, роден в Турция, заяви, че е изненадан и шокиран от наградата.

„Никога не очакваш подобно нещо“, каза той.

Асемоглу заяви, че изследванията, отличени с наградата, подчертават стойността на демократичните институции.

„Мисля, че като цяло работата, която свършихме, е в полза на демокрацията“, каза той в телефонен разговор с Нобеловия комитет и репортери в Стокхолм.

Той обаче добави, че „демокрацията не е панацея. Въвеждането на демокрация е много трудно. Когато въвеждате избори, това понякога води до конфликти.“

 

Още по темата - от Николай Грозданов във видеото: