Свят

Трима учени си делят Нобеловата награда по химия за работата си по протеините

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Учените Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър получават Нобеловата награда за химия за 2024 г за изследванията им в областта на строежа на протеините. Половината от отличието се присъжда на Бейкър за изчислителния модел на протеиновите структури, а другата половина се разпределя между Хасабис и Джъмпър за работата им по прогнозирането на протеинови структури. 

 

Нобеловата награда за химия за 2024 г се присъжда за изследванията за протеините, ключовите химически инструменти на живота.

Дейвид Бейкър е удостоен с половината от приза за това, че е успял да извърши смятаното за немислимо - да създаде напълно нови видове протеини.

Демис Хасабис и Джон Джъмпър си поделят другата половина от приза за разработването на модел на изкуствен интелект за разрешаване на 50-годишен проблем: прогнозиране на сложни протеинови структури. Тези открития са с огромен потенциал. 

 

Присъждаме Нобелова награда за химия за 2024 г. на Дейвид Бейкър от Университета на Вашингтон за изчислителния модел на протеините. Другата половина на наградата се присъжда на Демис Хасабис и Джон Джъмпър от Google DeepMind, Обединеното кралство, за прогнозирането на протеинови структури.

Ханс Елгрен – генерален секретар на Кралската шведска академия на науките

Бейкър проектира нов вид протеин през 2003 г и оттогава той и колегите му са създали различни видове, включително такива, които могат да се използват като фармацевтични продукти, ваксини, наноматериали и малки сензори.

Хасабис и Джъмпър пък създават модел на изкуствен интелект, който успява да предскаже структурата на почти всички 200 милиона протеини, идентифицирани от учените.

Многообразието на живота показва невероятния капацитет на протеините като химически инструменти. Те контролират и ръководят всички химични реакции, които взети заедно са основата на живота.