Свят

Американски учени получиха Нобелова награда за медицина за откриването на микроРНК

От Euronews България Euronews България
Nobel Medicine AP Снимка: AP

Американските учени Виктор Амброс и Гари Рувкун спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина за 2024 г. за откриването на микроРНК - малки РНК молекули, които управляват начина, по който се регулират гените.

Нобеловият комитет описва работата им като „революционно откритие, [което] разкрива напълно нов принцип на генно регулиране, който се оказва от съществено значение за многоклетъчните организми, включително и за човека“.

70-годишният Амброс е първият човек, който клонира микроРНК през 1993 г., а 72-годишният Рувкун го последва със собственото си откритие през 2000 г.

Амброс, който сега е професор по естествени науки в Медицинския университет в Масачузетс, по това време е в Харвардския университет. Рувкун, който сега е професор по генетика в Харвардското медицинско училище, е бил в Масачузетската обща болница.

„Всички смятаха, че основният проблем в областта на генната регулация вече е решен“, казва Оле Кемпе, заместник-председател на Нобеловата асамблея.

Все още не е ясно как откритието на микроРНК може да се приложи в медицината, но според учени то ще помогне при борбата с рака, сърдечносъдовите заболявания и други здравни проблеми.