Европа

Кралят на Швеция връчи наградите на Нобеловите лауреати

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-дълго управлявалият крал на Швеция връчи наградите на тазгодишните Нобелови лауреати. Това стана по време на пищна церемония в Концертната зала в Стокхолм. Победителите бяха отличени за работата си, която даде на света РНК ваксините срещу КОВИД-19, изследванията на работното място за разлика между половете и изследванията на квантовите точки, използвани в електрониката и медицинските изображения.

 

Крайно време е светът да научи дългата трудова история на половината от населението си. Вашето изследване радикално промени това, което знаем за жените на пазара на труда и как разбираме това, което знаем.

Керстин Енфло, член на Комитета за наградата за икономически науки за 2023 г.


По-рано в Осло, се проведе по-скромен банкет в чест на лауреата на наградата за мир Наргес Мохамади. Децата на затворената иранска активистка приеха наградата от нейно име. Мохамади изигра водеща роля в протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишния Махса Амини миналата година, докато беше в полицейския арест за предполагаемо нарушаване на строгия закон за забрадките в страната. След това семейството присъства и на церемония с факли, която бе наблюдавана от стотици. Те казаха, че имат малка надежда да видят Мохамади отново, но ще продължат борбата за нейното освобождаване.