Свят

Да получиш Нобел за мир от затвора: Коя е иранката Наргес Мохамади?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Нобеловата награда за мир беше присъдена на иранската активистка за правата на жените Наргес Мохамади.

Комитетът съобщи, че тя е получила наградата за борбата си срещу потисничеството на жените в Иран и за усилията си за насърчаване на правата на човека и свободата за всички. Мохамади все още се намира в затвор в Техеран, където излежава дълга присъда.

Иранският режим я е вкарал в затвора заради нейната правозащитна дейност срещу потисничеството на жените в Иран, посочват от Норвежкия нобелов комитет.

"Нейната смела борба е свързана с огромна лична цена", заяви председателят на комитета Берит Рейс-Андерсен на церемонията по обявяването на наградата.

Режимът в Иран арестува Мохамади 13 пъти, повдига ѝ обвинения 5 пъти. Властите в Техеран я осъждат общо на 31 години затвор и 154 камшика, подчертаха от Норвежкия нобелов комитет.

Дори и зад стените, Мохамади използва гласа си, за да води кампания срещу прилагането на смъртното наказание в Иран и закона за задължителното носене на хиджаб.

По-рано тази година иранският парламент прие драконовски нов закон, налагащ много по-строги наказания на жените, които нарушават правилата за хиджаб, само ден след като годишнината от смъртта на 22-годишната Махса Амини предизвика масови демонстрации.

През септември 2022 г. Амини беше убита в ареста на иранската морална полиция, което предизвиква политически демонстрации срещу режима в Иран.

Девизът, приет от демонстрантите "Жена - живот - свобода" символизира отдадеността и работата на Наргес Мохамади.

Заради отказа си да бъде накарана да мълчи, докато е в затвора, през последните 18 месеца на Мохамади е забранено да говори със съпруга и децата.

Преди да бъде вкарана в затвора, Мохамади е била вицепрезидент на забранения Център на защитниците на правата на човека в Иран. Мохамади е била близка с иранската носителка на Нобелова награда за мир Ширин Ебади, която е основала центъра.

Ебади напусна Иран след оспорваното преизбиране на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г., което предизвика безпрецедентни протести и сурови репресии от страна на властите. През 2018 г. на Мохамади, която по професия е инженер, беше присъдена наградата "Андрей Сахаров" за 2018 г.

Миналата година Нобеловата награда за мир получиха руската група за човешки права "Мемориал", украинският Център за граждански свободи и хвърленият в затвора беларуски правозащитник Алес Беляцки. Те бяха отличени за "насърчаване на мира" на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна.