Култура

Норвежкият писател Юн Фосе получи Нобеловата награда за литература

От Euronews България Euronews България

Норвежкият писател Юн Фосе получи Нобеловата награда за литература за 2023 г. Роден в Хаугесунд през 1959 г., Фосе има обширно творчество, което включва 40 пиеси, множество романи, стихосбирки и сборници с есета, детски книги и преводи.

Писателят става известен за първи път през 1999 г. с парижката постановка на пиесата си "Някой ще дойде".

Септологията от книги на Фосе "Другото име", "Аз съм друг" и "Ново име", издадена между 2019 и 2021 г., е откроена от Нобеловия комитет като най-великата творба на Фосе в речта на Матс Малм, постоянен секретар на Шведската академия.

"Фос съчетава силни местни връзки, както езикови, така и географски, с модернистични художествени техники", каза Андерс Олсон, председател на Нобеловия комитет.

Когато сравнява Фосе с писателите Самюел Бекет, Томас Бернхард и Георг Тракл, в изявлението на Олсон се отбелязва, че макар писането на Фосе да споделя негативна перспектива, "не може да се каже, че води до нихилистично презрение към света. Всъщност в творчеството му има много топлина и хумор, както и наивна уязвимост в суровите му образи на човешкия опит."

Фосе беше смятан за аутсайдер за тазгодишната Нобелова награда, а букмейкърите залагаха на китайския писател Кан Сюе и японския автор Харуки Мураками.