Свят

Първата реакция на нобеловите лауреати за физика

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Подобно на повечето носители на Нобелова награда, французинът Пиер Агостини научава с изненада, че е спечелил. Неговата дъщеря му съобщава новината по телефона, но му е трудно да осъзнае, че Кралската шведска академия на науките е оценила постиженията му в сферата на физиката.

А сега, заедно с други двама учени, ще си подели парична премия от близо 1 млн. долара за експериментите с движението на електроните в атоми и молекули. 

 

Не, не, наградата няма да промени живота ми. Не мисля така. Може би за година, две ще бъда ангажиран с повече конференции и други подобни неща.

Пиер Агостини, носител на Нобеловата награда за физика

Сънародничката на Агостини - Ан Л'Юлие, има лекция със студенти в университета в Лунд, когато разбира, че е станала Нобелов лауреат.

 

Когато преподавам, телефонът ми не е включен. По време на почивката го проверих и така разбрах. Но исках да завърша лекцията, така че просто я съкратих. Помолих студентите да приключим по-рано. Беше забавно. Но беше и трудно да довърша лекцията.

Ан Л'Юлие, носител на Нобеловата награда за физика 

Роденият в Унгария учен Ференц Краус научил за наградата си по време на почивка в Германия.

 

Шокирах се, нищо не можех да разбера. Всъщност още не мога да осъзная какво се случи.

Ференц Краус, носител на Нобеловата награда за физика

По-рано тази седмица други двама учени - Каталин Карико и Дрю Уайсман, си поделиха Нобеловата награда за медицина за разработката на технологията, която помогна за създаването на иРНК ваксините срещу COVID-19.