Свят

Оцелели от Хирошима и Нагасаки получиха Нобеловата награда за мир

От Euronews България Euronews България
Nobel Prize Price AP Снимка: AP

Нобеловата награда за мир беше присъдена на японската антиядрена група Нихон Хиданкьо - гражданско движение на оцелели от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, известни още като хибакуша, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Групата получи отличието за усилията си за постигане на свят, свободен от ядрени оръжия, и за това, че чрез свидетелски показания демонстрира, че ядрените оръжия никога повече не трябва да бъдат използвани“, заяви Йорген Ватне Фриднес, председател на Норвежкия нобелов комитет в Осло.

„Изключителните усилия на Нихон Хиданкьо... допринесоха значително за установяването на ядреното табу. Затова е тревожно, че днес това табу срещу използването на ядрени оръжия е подложено на натиск“, каза Фриднес.

Нобеловият комитет изрази тревога, че международното „ядрено табу“, развило се в отговор на атаките с атомни бомби през август 1945 г., е „подложено на натиск“.

Миналата година престижната награда бе присъдена на лишената от свобода боркиня за правата на жените Наргес Мохамади за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран.

Наградата е придружена от златен медал, грамота и парична сума в размер на 1 млн. долара.

Наградата ще бъде връчена на официална церемония в Осло на 10 декември - годишнината от смъртта през 1896 г. на създателя на наградите, шведския изобретател и филантроп Алфред Нобел.

Наградата за мир е единствената Нобелова награда, която се присъжда в Осло, а останалите дисциплини се обявяват в Стокхолм.