Бизнес и технологии

Проверка на фактите: В криза ли е автомобилната индустрия в Европа?

От Euronews България Euronews България
EV Car AP Снимка: АП, архив

Тежкото положение на автомобилния сектор в Европа и неговото въздействие върху икономиката и работните места се превърна в актуална политическа тема.

Официални лица в Европа алармират за забавяне на производството на автомобили и електромобили, обвинявайки за това прекомерната регулация и силната конкуренция от страна на глобални конкуренти като Китай.

Автомобилният сектор е една от основните индустрии в Европа, която осигурява 7 % от БВП на ЕС.

Но производителите на автомобили се борят да се адаптират към производството на електрически превозни средства с батерии - преход, на който Брюксел залага, тъй като се подготвя да преустанови производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., което е част от амбициозната му цел да стане първият климатично неутрален континент.

В неотдавнашен доклад се посочва, че блокът ще се нуждае от 800 млрд. евро, за да подкрепи прехода към чиста енергия и да се конкурира с все по-агресивните си конкуренти в световната търговия.

Екипът на Euroverify преглежда данните.

 

Преходът към електромобили е съпроводен с трудности

Производството на автомобили в Европа се срива между 2019 и 2022 г., преди да се възстанови отново с незначителни темпове през 2023 г. Но броят на новорегистрираните автомобили в ЕС все още е по-нисък, отколкото е бил преди пандемията през 2019 г.

Обезпокоително е, че делът на акумулаторните и plug-in електрическите превозни средства в производството на европейските производители на автомобили е много нисък и през последните месеци намалява.

 

 

Cars Новорегистрирани електромобили в държавите от ЕС. Източник: ACEA.

През август регистрациите на електромобили са намалели с 43,9% в сравнение със същия месец на 2023 г., което се дължи на поразителния спад от 68,8% в Германия, считана за индустриален център на блока.

Тарифите върху вноса на евтини електрически автомобили, произведени в Китай, които наскоро наводниха пазара на ЕС и понижиха цените, трябва да влязат в сила на 31 октомври и да продължат да действат поне пет години.

Блокът се надява, че това ще възстанови лоялната конкуренция между местните производители на автомобили в Европа и китайските им конкуренти.

Някои смятат, че новите стандарти на ЕС за въглеродни емисии, които трябва да влязат в сила през следващата година, също ще помогнат за увеличаване на производството на електрически автомобили в Европа.

От 2025 г. законовото ограничение за емисиите на CO2 на автомобилите ще намалее с почти една пета до около 94 грама на километър. Производителите ще бъдат изправени и пред нови годишни цели за емисиите, които произвеждат техните автомобили - стъпка, която, както се надява Брюксел, ще стимулира продажбата на автомобили с нулеви и ниски емисии.

„Автомобилната индустрия не е в криза, всъщност тя е в преход“, заяви пред Euronews Люсиен Матийо, директор „Автомобили“ в организацията „Транспорт и околна среда“ (T&E).

Важно е да се разбере, че пазарът на електромобили в Европа е преплетен с целите по отношение на емисиите на въглероден диоксид, а днес целите са същите като през предходните години, така че няма стимул за производителите на автомобили да продават повече електромобили.“ Той добави, че това ще се промени „радикално“ през следващата година, когато ще влязат в сила следващите цели.

Водещата европейска асоциация на производителите на автомобили ACEA обаче призовава за спешно преразглеждане и двугодишно отлагане на регламента за въглеродни емисии, опасявайки се, че той може допълнително да задуши конкурентоспособността на европейския сектор на електрическите превозни средства.

 

Конкуренцията се изостря

През последните години местната автомобилна индустрия в Китай се разраства бързо, а производството на електромобили е стимулирано от щедри държавни субсидии по цялата верига на доставки.

Electric Cars Брой на електромобилите по света, 2017-2023 г. Източник: Международна агения по енергията.

През 2023 г. Китай регистрира 16,1 млн. нови електрически превозни средства с батерии в сравнение с 6,7 млн. в Европа. Нарастващият дял на Китай на световния пазар в момента не показва признаци на намаляване.