Бизнес и технологии

Южна Австралия изгражда зарядна мрежа за електромобили

От Euronews България Euronews България

Крис Джордан, учител от град Маунт Гамбиър в Южна Австралия, си купува електрически автомобил през януари 2023 г.

Когато решава да тръгне на почивка, закача за него малка каравана, с която тръгва на път из страната. Твърди, че колата се зарежда бързо. Дори му остава време за пазар в крайпътни заведения или магазини.

 

Да, беше доста лесно. Нямах сериозни проблеми с караваната. Започнах да си правя списък с неща, които съм направил, докато зареждам автомобила си - пазаруване, пиене на кафе.

Крис Джордан – собственик на електрически автомобил 

А за бизнеса на Брад Скот от Роуб всяка покупка е добра новина. Преди 5 години той инсталира зарядна станция за електромобили пред магазина си.

 

Имахме около 40-50 души през 2021 г. Постепенно броят им се увеличи. Хората идват тук да заредят автомобила си, но могат да влязат в магазина и да разгледат какво има.

Брад Скот – собственик на малък бизнес 

С финансиране от щатското правителство Кралската автомобилна асоциация на Южна Австралия ще въведе над 500 зарядни станции в щата. Освен това има и такива на частни компании.

Най-голямата станция се намира в Маунт Гамбиър. 20% от използвалите я шофьори са от други щати и територии на Австралия.

 

С увеличаването на броя на електрическите превозни средства наблюдаваме ръст в използването на зарядната мрежа, с 5 до 10 процента всеки месец.

Андрю Хауърд – Кралска автомобилна асоциация на Южна Австралия 

Все повече австралийци избират електромобил, който в бъдеще ще им спести доста разходи.

В Южна Австралия вече има регистрирани 2200 електрически превозни средства. Преди 3 години броят им е бил едва 100.