Общество

Състоянието на пътищата остава основната причина за тежките катастрофи, смятат експерти

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Състоянието на пътищата остава основната причина за тежките произшествия. Около това мнение се обединиха експертите по пътна безопасност Богдан Милчев и Христо Радков в ефира на „Добро утро, Европа“. По думите им, глобите у нас са максимално високи, сравнени с доходите, както и събираемостта им.

„Глобите, които се налагат, не са за това, което причинява смъртност на пътя. За миналата 2023-та година събраните глоби само за превишена скорост са почти 100 милиона лева. Същевременно имаме към 250 тежки пътни инцидента повече спрямо миналата година, което значи, че аварийността по никакъв начин не е повлияна. Единственият положителен ефект, който виждаме е намаляване на броя жертви, което е много добре, но имаме повече ранени. Намаляването на жертвите се дължи вероятна на обновяването на автопарка“, коментира Христо Радков.

„Въпреки намаляването България продължава и ще продължава да бъде на последно място с Румъния по-безопасност в ЕС. Самите ни пътища, обезопасителните системи, мантинелите, осветленията, проектирането им, завоите, поддръжката на асфалтовото покритие, всичко това допринася ние да допускаме повече грешки като шофьори. Не на последно място е и организацията на движение – знаците, скоростния режим, малоумните решения и въобще проблеми, които всеки един шофьор ги вижда по пътищата. Съвкупността от всичко това прави така, че когато ние сме на пътя, допускаме повече грешки“, смята Богдан Милчев.

 

Целия разговор вижте във видеото.