Общество

Пътен експерт: Трябва да се криминализира отказът от тест за алкохол и наркотици

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Акциите на пътната полиция не могат да се сравняват с някакви икономически резултати на вложенията, но дават резултат. Хващат се много хора, които карат под въздействието на алкохол и наркотици. Това има значение, защото след това им се отнемат шофьорските книжки. Така намаляваме рисковете водачи на пътя. “

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Любка Маринова – пътен експерт и бивш говорител на КАТ.

Трябва да се криминализира отказа от даване на проба за алкохол и наркотици. Не можеш да се криеш само с едно административно наказание. Мисля, че трябва поне за известно време да се въведе, защото това е превантивна мярка. Ще накара хората да не употребяват алкохол и да се оправдават по този начин.

Маринова посочи, че от началото на годината са загинали 260 души, което е със 7 човека повече спрямо миналата година, а България е на второ място в Европа по брой на загинали на един милион души.

„Това трябва да ни свети постоянно като червена лампа и трябва да бъдем внимателни на пътя“, подчерта пътният експерт.

Няма изследване колко от актовете са връчени и колко платени, отбеляза тя. По думите на Маринова всички пари, събрани от глоби, трябва да отиват във Фонд за безопасност, който да закупува технически средства с цел повишаване на пътната безопасност.

Целия разговор вижте във видеото.