Общество

Смърт на пътя след алкохол или наркотици да се води умишлено убийство, настояват почернени семейства

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Промени в НПК и Закона за движение по пътищата с по-строги наказания за фатални катастрофи се очаква да обсъди правната комисия в парламента. За това настояват родители, загубили децата си на пътя. От Европейския център за транспортни политики отчитат 6% ръст на пътно-транспортните произшествия с 6% повече убити и 11% повече ранени. Следващата седмица предстои среща на представители на НПО и родители на деца, загинали на пътя с прокурори, съдии и адвокати.

„Всеки ден губим деца на пътя. Системата не работи. Имаме слабо обучение на младите шофьори. Изключително неблагоприятна пътна инфраструктура, която не помага на шофьорите.“

Това казаха в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият зам.-министър на транспорта Ангел Попов и Петя Иванова, която е загубила детето си при инцидент на пътя.

Държавата е изоставила безопасността на пътя на самотек.

Ангел Попов, бивш зам.-министър на транспорта Ангел Попов

„Трябва да се инкриминират наркотици, алкохол, високите скорости. Ако се налагат глоби, а не се събират 50% от тях, какъв е ефектът?“, попита Попов.

Искаме задължително да се инкриминира отказа от тест за алкохол и наркотици. Да се счита, когато има убийство на пътя с алкохол, наркотици и превишаване на скоростта, това да не се води убийство по непредпазливост. Това е умишлено убийство.

Петя Иванова, родител на дете, загинало в ПТП

„Ние сме вече над 30 семейства, които сме се събрали и няма да се откажем, докато няма тези промени, за които настояваме. Пиян, дрогиран или с прекалено висока скорост. Самонадеяни, чувстват се безнаказани. С множество фишове и актове“, така описа Петя Ивнаова профила на шофьорите, предизвикали тежки катастрофи с убити и ранени. По нейните думи има случаи на шофьори с над 100 акта на пътя, чиято книжа все още не е отнета.

Вижте повече във видеото.