Политика

Министър Стоянов пред роднини на загинали при ПТП: Гневен съм на всичко, което се случва по пътищата

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

 „Аз лично съм изключително гневен на всичко, което се случва по пътищата. Затова за мен справянето с този проблем е приоритет.“

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на среща с роднини на загинали при пътнотранспортни произшествия.

Общо 25 дела по случаи на загинали в пътни инциденти деца ще бъде преразгледани, увери Стоянов. Предстои следваща среща, на която би трябвало да присъстват представители на парламентарни групи, на прокуратурата, на КАТ и др. институции, от които зависят законови промени.

Министърът се запозна с всеки един от случаите на присъствалите на срещата и пое ангажимент да проследи развитието му, както и какви мерки са предприети от органите на реда. Той застана твърдо зад предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да се счита за умишлено убийство.

„В крайна сметка, решението ще се вземе от Народното събрание, но усещам, че има нагласа това да се случи“, уточни шефът на МВР.

Министър Стоянов беше категоричен, че борбата с войната по пътищата в момента е приоритет не само за МВР, но и за цялото правителство и „в момента всички институции са фокусирани върху тази тема“. Той посочи, че Министерството на вътрешните работи е представило комплекс от мерки, свързани с безопасността на движението.

В срещата участваха още директорът на главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков, представители на КАТ, както и отговорните за законодателните предложения дирекции в министерството.

 

Още от срещата вижте във видеото: