Общество

Пред вътрешния министър: Кметове обясниха каква помощ е най-неотложна след наводненията

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

След наводненията министърът на вътрешните работи Калин Стоянов започна серия от срещи с кметовете на населени места, пострадали през последните дни. Той обясни, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане все още не е структурирана, защото в нея трябва да участват заместник-министри от всички министерства, а някои от тях още не са назначени. А кметовете обясниха каква помощ е най-неотложна. 

Марин Бончовски, кмет на с. Врачеш:


Конкретно за Врачеш е възстановяване на структурата, на реките, почистване на тези, които остава да се почистят участъци, съединяване на второстепенни и третостепенни пътища.


Димитранка Каменова, кмет на община Берковица:


Няма как да кажат с какви средства разполагат, тъй като всички знаем все още няма бюджет, тепърва предстои да се гледа бюджета, както и бюджетите на общините, така че надяваме се проектите, които ще входираме да бъдат разгледани, защото ние все пак сме едни от бедстващите общини в страната. В община Берковица доста улици, инфраструктура, имаме един мост, който се намира в едно село в община Берковица, така че доста са проблемите, които се случиха в тази последна седмица при нас. Трябва ние да представим документите по това, което предстои и тогава те ще бъдат разгледани от комисията и евентуално одобрение, нядяваме се до края на месец юни да приключим с документите и да бъдат входирани в комисията. 


Димитър Димитров, кмет на община Етрополе:


В инфраструктурата има отнесени пътища, при нас има компрометиран един мост, за който ще трябва по-голяма инвестиция, това е мостът, който води към помпената станция за питейни води.