Политика

Андрей Ковачев, еколог: Политиката за предотвратяване на бедствия не е последователна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Това, което се прави за предотвратяване на бедствия, не е малко, но за съжаление не е последователно. Така екологът Андрей Ковачев обясни причините за сериозните щети, нанесени от скорошните наводнения в страната.

„При всички случаи, обезлесяването е проблем. Това, че в момента отново имаме някакъв прираст в горите, и имаме една политика да изсичаме всичко, което е израсло тази година, означава, че не го правим равномерно и оставяме оголени части в горите“, смята той.

„Гората не само пази, тя и съхранява водата в себе си – водата остава по-дълго време и по-бавно се оттича. Тя е като гъба. Ние тази гъба я унищожаваме и всичко се изсипва в реките“, категоричен е Ковачев.

Причината да има кални реки е ерозията. Това със сигурност е причина, но не е единствената, посочва екологът.

 

Ние имаме изисквания към ЕС, за да направим планове за управление на наводненията. Всичко стартира много добре в началото, силни български експертни екипи направиха първоначалните задания за това какво да се направи по-нататък. В момента тази дейност се финансира от Световната банка и окончателните планове се правят от някакви международни експерти, които стоят извън страната на едни компютри и пишат едни мерки.

„Защо е така – това е въпрос, който трябва да се зададе на МОСВ. Сегашното не е отговорно за това, което се случва – но да се зададе въпрос защо предишното го е направило, и това по какъв начин ще отреагира. Защото това, което правят тези експерти, седейки на компютритре, е нищо“, убеден е Ковачев.

Цялото интервю вижте във видеото.