Общество

ЕЦТП сезира Сарафов за затворената пътна връзка между бул. "България" и Околовръстното шосе

От Euronews България Euronews България
Okolovrasten Pat ECTP Снимка: ЕЦТП

Европейският център за транспортни политики сезира чрез сигнал с входящ номер и.ф. главен прокурор по случая с пътната връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. „България“, съобщиха от центъра.

От ЕЦТП настояват за извършване на проверка относно евентуално бездействие от страна на Столична община във връзка със затворената пътна връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. „България“, която е затворена от 31.05.2024 г. до настоящия момент.

„Тази пътна връзка е изключително натоварена и е от стратегическо значение както за столицата, така и за националната транспортна мрежа. Тя свързва важни транспортни артерии и е ключов коридор за движението на хора и стоки както в рамките на София, така и към югозападната част на страната“ посочват още те.

Според Европейския център за транспортни политики, затварянето на този участък сериозно затруднява движението, създавайки значителни задръжки в трафика и възпрепятствайки нормалното функциониране на транспортната система.

„Считаме, че допуснатото затваряне от над четири месеца, в които не се случва нищо по отстраняването на проблема нарушава разпоредбите на чл. 3, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), а именно: „Лицата, които стопанисват пътищата, ги поддържат изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, организират движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване и за опазване на околната среда от наднормен шум и от замърсяване от моторните превозни средства“. Липсата на действия за възстановяване на пътната връзка от страна на Столична община поставя под въпрос ангажираността на компетентните органи към поддръжката на критичната инфраструктура. Още повече, налице е обосновано съмнение, че подобно бездействие може да има последици, които засягат не само икономическата стабилност, но и националната сигурност, като пряко възпрепятстват свободното движение по национално значими транспортни връзки.

Липсата на предприети мерки по възстановяване на движението или предприемането на СМР за укрепване на опасния надлез е възможно да се извършва с користна цел, а именно, за да се увеличи значително и многократно стойността на последващите ремонтни дейности“, казва се още в сигнала.