Общество

Прокуратурата обвини двама полицаи, свързани с катастрофата на Околовръстното в София

От Euronews България Euronews България
KAT Putna Policia Снимка: БГНЕС

Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-о Районно, които са ескортирали Димитър Любенов преди катастрофата на Околовръстното, при която загина французин, вече са обвиняеми. Малински е обвинен за получаване на подкуп.

Двамата полицаи ще отговарят още и по обвинения за престъпление по служба, защото не са изпълнили служебните си задължения, а са допуснали видимо пияния Любенов да управлява автомобил.

Третото обвинение към тях е, че след като са станали свидетели на катастрофата, не са се притекли на помощ на пострадалите, ударени от Любенов, предава БГНЕС.

Полицейските служители са отстранени от длъжност. След полицаите са спрели Любенов и са видели, че е във видимо нетрезво състояние, е трябвало да го спрат и да предприемат съответните мерки.

Разследването не е приключило към настоящия момент.

Обвинението на единия полицейски служител е за това, че е приел подкуп от 200 лева, но не е ясно дали с другия полицай са си ги разделили.

Иззети са телефоните и на двамата служители на реда. Единият телефон е отворен, направена е експертиза и не е установена предишна комуникация.

Телефонът на другия служител е със специфична марка, което означава, че трябва да бъде представен съответния код, за да може да бъде отворен, който към момента обаче не е даден.

Образувани са две дела – едното е за самото ПТП, което е причинено, а другото е срещу двамата полицейски служители.

По досъдебното производство по самото произшествие има данни, че обвиняемият е карал със 195 км в час по време на катастрофата.