Свят

САЩ разширяват санкциите, за да обхванат „призрачния флот“ от петролни танкери на Иран

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Американските санкции имат за цел да спрат призрачния флот, който пренася незаконно ирански петрол до купувачите по целия свят, се казва в изявление на Белия дом. Според Вашингтон те ще помогнат за по-нататъшното лишаване на Иран от финансови ресурси, използвани в подкрепа на неговите ракетни програми и осигуряващи поддръжка за терористични групировки.

В изявление на министерството на финансите на САЩ пише, че администрацията на Байдън вече може да налага санкции на всеки човек, решил да работи в иранския петролен сектор. В черния списък са включени 16 компании и 17 кораба, транспортиращи ирански петрол.

Едновременно с това Държавният департамент на САЩ предприе стъпки за прекъсване на паричните потоци в подкрепа на оръжейните програми на Иран и на неговите "терористични проксита и партньори". Той включи в черния си списък шест компании и още толкова кораби. Износът на ирански петрол се увеличи по време на управлението на Байдън, като Ислямската република успява да заобиколи санкциите. 90% от изнасяната суровина се купува от Китай.