Цвят

По пътя на миграцията: Организация спасява птици след сблъсъци с прозорци

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Всяка есен и пролет доброволци от Чикаго намират стотици птици по улиците, убити или ранени след сблъсък със сгради. Анет Принс е един от спасителите, които се грижат за ранените птици.

70 процента от птиците, които откриваме са мъртви, а около 30 процента са ранени. Точно тези 30 процента са птиците, които искаме да приберем от улиците, тротоарите и сградите.

Анет Принс, директор на Чикагската организация за мониторинг на сблъсъците с птици

Принс е директор на организация, която обикаля централни улици, за да документира броя на мъртвите и ранени птици. Проблемът се усложнява от факта, че много от птиците са родени в рядко населени райони на Канада и рядко са виждали застрояването на Чикаго с неговите многобройни небостъргачи.

Тези, които виждаме тук през есента са родени в Канада и може би дори не са виждали толкова гъсто населени райони и високи сгради. Те са свикнали с гористи местности, а стъклото за тях изглежда измамно. Те не виждат, че има нещо на пътя им. Мислят си, че летят към небето или дърветата.

Анет Принс, директор на Чикагския център за наблюдение на сблъсъците с птици

Тя смята, че светлинното замърсяване в градовете допълнително дезориентира птиците, които продължават миграционния си път през нощта.

„Чикаго е класиран като мястото, което представлява най-голяма заплаха за мигриращите птици. Това е техният основен миграционен път. Изкуственото осветление, което поставяме през нощта също ги обърква“, посочва Принс.

Една от най-опасните сгради винаги е бил градският конгресен център на брега на езерото - McCormick Place. Ярък знак за рисковете идва миналата есен, когато 1000 мигриращи птици загиват за една нощ, след като са се блъснали в стъклената външна част на сградата. Тази година предприятието представи ново фолио за прозорци, предпазващо птиците. Проектът на стойност 1,2 млн. долара.

Голяма част от тези птици действително оцеляват и се връщат обратно в природата, след като успеем да ги лекуваме. Фрактурите при тях зарастват много бързо. Счупванията на раменете обикновено зарастват много добре.

Д-р Сара Райх, ветеринарен лекар в Центъра за опазване на дивата природа в окръг Дюпейдж

Ветеринарните центрове приемат около 10 000 животни годишно, 65% от тях са птици, които са жертви на сблъсък с прозорец. Макар че птиците изглеждат зашеметени, често нараняванията са повърхностни и с грижи птиците скоро се възстановяват.

Благодарение на съвместната работа на доброволците, собствениците на сгради и уменията на ветеринарния персонал - все повече птици получават втори шанс.