Свят

Жертвите на урагана „Милтън“ станаха 16, в ход са спасителни операции

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 16 души са загинали след преминаването на урагана „Милтън“ през Флорида. Според местните власти броят на жертвите може да се увеличи, тъй като спасителните операции и разчистването продължават.

Около три милиона домакинства и предприятия са без ток, а губернаторът на Флорида Рон ДеСантис заяви, че през следващите дни се очакват още наводнения. Жителите на Флорида са предупредени да не посещават районите, засегнати от урагана Милтън. В Сейнт Питърсбърг, на западното крайбрежие, е прекъснато водоснабдяването. По-рано там кран се е блъснал в сграда заради силния вятър, а покривът на един от големите стадиони в града е бил откъснат. По официални данни Милтън сега преминава през Атлантическия океан, северно от Бахамските острови, като вече силата му е намаляла до посттропичен циклон.

„Беше малко страшно и доста ветровито на моменти. Но се справихме добре, беше безпроблемно. Всъщност този ураган не беше толкова страшен, колкото беше Хелън. Даже тя беше далеч по-страшна, отколкото беше това“, споделя Джоузеф Малиновски, собственик на лодка в Тампа.

Торнадата са най-страшното при тези урагани. Това каза българката Лилия Славова, която живее в Уест Палм Бийч в САЩ, в ефира ни. По думите ѝ тези явления са основната причина за жертвите и щетите.

 

Вижте повече във видеото.