Свят

Ураганът "Милтън" удари Флорида (ОБЗОР)

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Ураганът "Милтън" достигна Флорида. Въпреки че силата му падна до трета степен, той продължава да бъде изключително опасен.

Циклонът удари първо района на Сиеста кий с ветрове от над 200 километра в час. В окръг Сейнт Луси, на източното крайбрежие на Флорида, се съобщава за няколко загинали в следствие на торнадо, като броят им все още не е уточнен. Националната метеорологична служба издаде най-високото ниво на предупреждение за наводнения - за райони в щата Флорида. Съобщава се за десетки частично разрушени къщи, на много места е прекъснато електрозахранването. Губернаторът на Флорида Рон Десантис призова всички жители на щата да останат на безопасно място и да не го напускат.

 

В северната част на бурята ще паднат значителни количества валежи. Вече има издадени 116 предупреждения за торнадо в целия щат и девет предупреждения за внезапни наводнения. Много окръзи съобщават за щети от торнадо.

Рон де Сантис, губрнатор на Флорида

В момента съм в хотел в центъра на Тампа. Ураганът „Милтън“ достигна сушата в Сиеста Кий на около час път с кола южно оттук. Но тук, в този хотел, вече усещаме последиците от тази буря. Дъждът се удря в прозорците, дърветата се блъскат от вятъра. Някои от улиците в центъра на града вече са наводнени. И можете да видите как вятърът се гони по тези водни басейни.

Кейт Пейн, журналист, Асошиейтед прес

Ураганът "Милтън" се превърна в основна част от предизборната кампания в САЩ

Ураганът "Милтън" се превърна в основна част от предизборната кампания в САЩ. Тръмп отправи молитви към тези, които са пътя на стихията, а Джо Байдън го обвини, че разпространява лъжи.

Тръмп, представи действията на екипа на Байдън и Харис по отношение на природните бедствия, сполетели Щатите в последно време, като неефективни.

„Искам също така да изпратя нашата любов на всички във Флорида. Те са изправени пред огромно изпитание тази вечер. И ние се молим за тях и молим Бог да запази всички в безопасност. Всички тези хора. Никога не съм виждал такъв ураган, но ние имаме страхотни губернатори републиканци. И мисля, че те ще свършат феноменална работа“, заяви Доналд Тръмп.

В същото време Джо Байдън обвини Доналд Тръмп и други високопоставени членове на Републиканската партия в разпространяване на дезинформация,

„Президентът Тръмп поведе тази атака от лъжи. Твърди се, че се конфискува собственост. Това просто не е вярно. Казват, че хората, засегнати от тези бури, са получили 750 долара в брой и нищо повече. Това също просто не е вярно. Казват, че парите, необходими за тези кризи, се пренасочват към мигрантите. За какво, по дяволите, говорят? Престанете. Това е възмутително. Просто не е вярно. Сега твърденията стават още по-странни. Марджъри Тейлър Грийн, конгресмен от Джорджия, твърди, че федералното правителство буквално контролира времето. Ние контролираме времето. Това е толкова нелепо и глупаво. Това трябва да спре“, категоричен е Байдън.

И двамата кандидати засега продължават кампанията си по график, въпреки че преминаването на урагана "Милтън" и опасенията, че може да предизвика катастрофални разрушения в Тампа и други населени места по крайбрежието на Флорида, заплашват да оставят в сянката си предизборната надпревара.

 

 

 

Българка във Флорида: Като страшен филм е!

Напрежение, страх и огромни задръствания. Така българката Красимира Кузманова, която живее във Флорида, описва ситуацията там преди да връхлети урагана. За да избегне всичко това семейството й се евакуирало в хотел още в понеделник. За ужаса от последиците на природната стихия, чуйте разказа от първо лице:

 

 

А от Сейнт Питърсбърг ситуацията описва Таня Караджова: