Политика

Експерт: Не трябва да се допуска отпечатване на бели бюлетини

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

"Единствено остават въпросите, свързани с хартията за гласуване. Появиха се съмнения, че е възможно тази хартия да не отговаря на изискванията на производителя дотолкова, доколкото тя може да е причина за наличието на бели бюлетини. Нееднократно бяхме уверени от председателя на ЦИК, че хартията съответства и са правени тестове на хартията – че няма проблем с нея. Ние от Обществения съвет призоваваме изпитвателните протоколи на тази хартия да бъдат представени на обществото, да бъдат публикувани."

Това каза за Евронюз България Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

"Възможно е гланцировката на хартията да е причина да се получава приплъзването в принтерите и да имаме недобре отпечатани бюлетини от машинно гласуване, на които не е ясно различим вотът на избирателя. Което след това ще попречи на неговото преброяване", допълни тя.

Цялото интервю вижте във видеото.

Днес изтича крайният срок, в който парламентарно представените партии трябва да се споразумеят за състава на секционните комисии. 

Относно двете фракции на ДПС – около Делян Пеевски и Ахмед Доган, говорителят на ЦИК обясни, че членове на районни и секционни комисии се предлагат едновременно от двамата председатели на движението, а не поотделно от "ДПС-Ново начало" и "Алианс за права и свободи“. 

До 19 октомври партиите и коалициите, участващи в изборите, могат да правят промени в началните си предложения за членове на комисиите.

От ЦИК напомнят, че  заявленията за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес и с  мобилна избирателна секция могат да бъдат подавани до 12 септември. До момента всички срокове се спазват, отчитат от Обществения съвет към ЦИК.