АвтоФест

Тест: Новото поколение на класическото MINI в двете му форми

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
20240728 203510 Ангел Харизанов

Новото поколение на един от най-разпознаваемите модели по света - класическото тривратно MINI хечбек - е тук. Успяхме да тестваме и електрическата спортна версия SE, както и добре познатия нормален S. Да, Cooper ще се казва само най-стандартната и базова такава.

Основната промяна в модела е по-добър и изчистен дизайн, като това важи и за спортните пакети и модели, и доста променен интериор - JCW и S версиите на предишното поколение имаха доста внушителни въздуховоди в предната броня, които според мнозина бяха малко прекалени и явно компанията се е вслушала в мнението на феновете си.

Всъщност, "S" версията може да се поръча и без аеропакета, като тестовия екземпляр в случая, което е добра опция за желаещите повече стил, отколкото спорт, което е в зародиша на марката и възприемането ѝ по света.

Електрическата версия на MINI бе тази с най-доброто управление и поведение на пътя и нещата не са се променили. Да, почти всички малки електромобили са с покъртително лошо такова - ZOE, е-UP и куп други такива могат бързо да вбесят хората, искащи контрол над волана в динамичната градска среда.

Eлектрическия MINI Cooper SE има 218 конски сили и 330 нютонметра с ускорение от 0 до 100 за 6.7 секунди, батерията е с използваем заряд от 49.2 кВч с 400-волтова архитектура и може да зарежда до 95 кВ, като теглото е 1680 килограма. Кое ни изненада позитивно? Ниският разход на енергия - изкачване на планински проход и забавления, магистрала с нормална скорост с ограниченията и консумация между 16 и 17 киловата - направо си беше странно нисък.

Усеща ли се по-високото тегло от двигателната версия? Много малко, може би това е най-близкият електрически събрат до нормалния такъв по поведение - от компанията определено са си поиграли с настройването на окачването.

По какво се различава електрическият отвън? Има един белег, който е достатъчен да се забележи - липсата на пластмасови арки на калниците, освен незначителния зелен цвят на "S" означението.

От другата страна, е добре познатият MINI S(вече без Cooper) - вече е с 204 конски сили и 300 нютонметра от своя 2.0-литров турбодвигател и ускорение от 0 до 100 за 6.6 секунди като теглото на хечбека е 1360 килограма, а версията се предлага само с автоматична седемстепенна скоростна кутия с двоен съединител.

Новостите при него, освен интериора с централен тъч дисплей, може би са най-интересните нови и много режими на работа, изцяло нова подредба и нови седалки? Достатъчното ускорение за пълна кола на дълъг път и най-отличителното - много намален шум в купето при магистрална скорост и по-комфортна "возия" - нещо, което си бе проблем при миналите поколения - да, малък хечбек с по-ниски нива на шум от... BMW M4 Competition, което карахме на същата дистанция няколко дни по-късно. Разходът на гориво тук също бе повече от добър - 7 литра на 100 километра, а хич не сме го карали като баба...

И това, което най-много разделя бензиновата и електрическата версия - цената. Опитахме се да конфигурираме сравнително точно караните от нас екземпляри и бензиновия достигна до 73 хиляди лева при 62 хиляди базова цена, а електрическия го докарахме до 85 хиляди лева при 70 хиляди базова цена.

При най-базовите версии Cooper C със своите 156 коня и Cooper Е с 184 коня, стартовите цени започват от 54 и 62 хиляди за електрическия. Екологията е хубаво нещо, но не знаем, кой ще бъде убеден да даде средно над 10 хиляди лева за електрическата версия при положение, че това са два напълно идентични автомобила.

Трудно се прави нов модел, който да е по-интересен от стария, но понякога се получава, а ние чакаме най-спортните John Cooper Works версии - да, те ще са две - бензинова и първата в историята електрическа.