АвтоФест

Тест: Първото електрическо комби на BMW

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
20240609 155605 Снимка: Ангел Харизанов

Електрическото задвижване само даде тласък на надпреварата между производителите за създаването на нови модели, като тук ще говорим за европейските, германски производители и по-високия клас машини на четири колела.

BMW от своя страна, от средата на 80-те създават красиви комбита на 3-та и 5-а серия и те са едни от виновниците за възприемането на този тип купета по света и у нас. Комби-нативни, с лек и по-тежък спортен характер - икономични с малки дизелови двигатели или по-потентни с бензинови такива и приемани във всички среди.

Това желание води и до старание от страна на производителя да създава модерни и стойностни неща, които да не подразнят хем сигурните, хем евентуалните нови клиенти на един от основните им модели. И така дойде ред на новото поколение на 5-а серия първо в седан версията, а след това и като комби.

Новите модели на компанията от няколко години назад обаче, първо биват представени в електрическата "i" версия, като у нас това първо бе най-мощната версия - полу-електрическа М-версия - М60 с предостатъчната мощност от 601 конски сили и 820 нютонметра - сила, близка до тази на предходния чист М модел.

Сила и динамика, но само в сегмента на ускорението, защото от една страна новата 5-а серия е пораснала драстично и с размерите на 7-а серия от само две поколения назад и съответно е натежала, а от друга електрическото задвижване, като крайният резултат е 2425 килограма.

Това обаче, ще засяга наистина много малка част от собствениците, защото ако говорим честно, в ежедневието изобщо няма да пука на никого за тази подробност. Тя би засегнала тези с малко по-спортен дух и то по завоите на някой планински проход - място, до което не стигаме особено често.

Отвън

Новата светеща, но неособено голяма предна решетка и цялостно доста красив силует с най-важното за едно комби - красиви задни светлини, особено с наличието на спортния М-Пакет и фрезовани 20-инчови джанти. Моделът събира вниманието на пътя и на пешеходците. Пак повтаряме, че моделът е внушителен на размери.

Отвътре

Вече типичният за моделите цял дисплей, разделен на две части - за шофьора и в централната конзола, но и новата вътрешност със скрити въздуховоди на климатика, липсата на скоростен лост и изнесените на вратите бутони за регулиране на позицията на седалката. Реално наистина футористичен и модерен интетриор, но не скучноват, както в предишните модели на компанията. Единственият минус е откъм седалките, които при нормалната версия са прекалено прави и неергономични.

Задвижване

На четирите колела с предимство на задните, отдавна почти всички нови автомобили на марката се поръчват с xDrive системата - над 90 процента. Сцеплението при ускорение е отлично и колата е типично балансирана и няма да ви "подплаши", въпреки разполагаемото ускорение от под 4 секунди от 0 до 100 и предостатъчното след това.

Поведение

Продължаваме с добавките към предходния абзац, но с нещо нетипично - това вече е BMW, което не чака завоите, а правите след и преди тях. Да, автомобилът буквално може да ви телепортира при ускорение, но вече страничното такова не му е позитивът пред останалите - колкото и да е нисък центърът на тежестта, физичните закони не могат да бъдат прескочени и масата се усеща при по-динамично спиране и като цяло при динамично каране, което се предполага, ако искате комби с 600 конски сили.

Разход

Нека да започнем от батерията, която може да съхранява точно 81.2 кВч ток - при динамично каране постигнахме между 22 и 23 кВ на 100 километра или с около 5 кВ по-нисък от този в студено време на i5 M60 седан, което е напълно приемливо за комби дълго над 5 метра. Това в пробег води до около 370 максимални километра за изминаване или около 400 при по-нормално каране - напълно достатъчни за ежедневието.

Конкуренти

Не са налични за момента от германските компании - Е-Class на Mercedes и A6 на Audi нямат подобни еквиваленти, а като цяло няма много големи електрически комбита.

Цена

Още не е налична на официалния сайт на компанията, но седанът започва от малко над 195 хиляди лева.

Присъда

Ако искате да подходите иновативно и желаете комфорт в пълното му значение, автомобилът предлага почти всичко възможно - германците просто я знаят тази рецепта за баланс между всички критерии на клиентите си.