АвтоФест

Тест: Ултимативното SUV ли е новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid?

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
20240715 200804 Снимки: Ангел Харизанов

Този модел върна на колела Porsche при появата си до толкова, че те се откупиха и дори придобиха дялове във Volkswagen, а у нас се превърна в нарицателно - Cayenne. Да, естествено, че това е SUV тип "3-в-1", но доколко може да изпълнява тези три функции на ежедневен семеен/бизнес автомобил, спортен такъв и достатъчно проходим?

Ами до колкото е възможно - да, това е новият модел, който бихме нарекли шампион в Суперкомбинацията, но не Алпийски стил. А е и достатъчно екологичен, бидейки плъг-ин хибрид с чист електрически пробег.

 

 

 

 

Името е малко като на стар испански каторжник - Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe, но какво на практика означава, освен видното, че е хибрид? Това е най-мощната версия на модела и има комбинирана мощност от цели 739 конски сили и 950 нютонметра, като 599 идват от нов бензинов 4.0-литров V8 битурбо двигател, а електрическият има максимална мощност от 176 коня и 460 нютонметра с 25.9 кВч батерия - най-мощният до момента и скосената в багажника купе версия, която би следвало да е по-аеродинамична и леко да напомня с визията си на 911.

 

Щом е плъг-ин хибрид, значи може да се кара само на ток? Да,  може, с максимално скорост до 135 км/ч и близо 70 километра пробег, като ние почти успяхме да ги стигнем. Освен това, при по-силно отпускане на газта, бензиновия двигател се гаси. Рекуперацията също ни изненада - за около 30 километра чисто спускане, заредихме батерията до цели 40 процента от напълно изтощена и успяхме да изминеме близо 40 километра след това.

Спортно? Да, колкото и странно да изглежда, това е най-увереното спортно SUV, след като сме карали значително количество от тях. Cayenne Turbo не ни плаши по завоите, както и при по-стремглаво спиране - липсва усещането, че теглото ви бута в седалката с една несигурност. Напротив, тази машина ви дава увереност, въпреки значителното си тегло от над 2.5 тона - мислете си за този автомобил като конкурент на новото М5 - буквално.

Отвън: Turbo E-Hybrid по никакъв начин не показва на какво е способен с външността си - да, това е нещо като американското определение "слийпър" и съответно "вълк в овча кожа" по нашите земи. Няма крещящи аеро детайли, няма крещящи надписи, няма и фамозни джанти, няма го дори и активния заден спойлер като при Turbo GT. Само един доста малък надпис Cayenne Turbo в задната част и дна още по-малки e-hybrid в задната част на предните калници - повече от семпло - нищо не говори за 739 конски сили, освен спирачките с карбидни дискове, които са с размер от 410 мм отпред.

Отвътре: Новият интериор няма шокиращи подробности и се вниква в мултимедията достатъчно лесно, като най-интересното в него със сигурност е дисплея за спътника, в който има интересни функции като тази за земното ускорение, но не си помисляйте, че можете да видите нещо от шофьорското място - просто няма шанс това да се случи, защото всичко в него се вижда само ако го гледате фронтално. А за шофьора - посреща ви място много подобно на това в култотово 911, което най-вероятно е и целта - воланът е идентичен, таблото и седалките са много сходни. От друга страна отзад и в багажника има предостатъчно място за едно семейство от 621 литра без свалени задни седалки.

Характеристиките: Повечето от тях вече ги споменахме - мощност, тегло, но една от най-незабележимите е размера - Cayenne не е пораснал много и изглежда като нормална кола - съвсем малко под 5 метра дължина и 2 метра широчина, което в градска среда спомага за доста по-спокойно придвижване. Задните колела са завиващи, а амортисьорите въздушни и тези две неща работят много за маневреността и усещането в автомобила. Като височината на автамобила може да се променя с видимите до 5 см. Ускорението по книга от 0 до 100 км/ч е за 3.7 секунди, като без да търсим активиране на Launch control, а само на Sport Plus режима спокойно достигнахме до точно 4 секунди в нормални ежедневни условия, което е повече от добре.

Усещането: Можем да добавим и 176-те конски сили и 460-те нютонметра на електрическия двигател още веднъж, защото в градски условия си се придвижвате достатъчно нормално само на ток. По магистралата това SUV е наистина много тихо основно заради аеродинамиката си - не се чува завихряне нито от огледалата, нито от прозорците и рамките им. Завоите по планинските пътища - там където се проверява динамиката - с лекота, удоволствие и много сцепление - повече отколкото очаквате от такъв автомобил, като няма изненади и при рязко подаване на газта с предаването на мощността в превес на задните колела. Воланът ви предава информация от пътя, въпреки теглото и размерите на гумите и джантите от 21 инча. О, да, щяхме да пропуснем матричните LED фарове, които в автоматичния режим осветяват всичко възможно, като при карането на многолентов път осветяват лентата ви по очертанията.

Разходът: Тук може да има озадачени - при наличието на ток в хибридната система, той бе малко над 7 литра при магистрално каране, при изкачването по завоите и без ток скочи до 20 литра, но в крайна сметка за цялата обиколка бе под 15 литра. Като пак споменаваме, че това е тежък и достатъчно мощен и луксозен SUV с над 700 конски сили.

Цената: Цялата тази комбинативност, мощност, екстри, лукс и това, което носи самата марка естествено, си имат цена и хич не може да наречем този автомобил евтин, при положение че стартира от 372 хиляди наши лева. Въпреки това, Cayenne Turbo E-Hybrid е един от тези супер ултимативни автомобили, смесващи спорт, бизнес, хоби и семейство изключително добре и доколкото е възможно.

Финално: Типично по немски комбинативен, но с цел максимално, доколкото е възможно... Да, това е автомобил, с който можете да спечелите Суперкомбинацията - хем Спускане, хем Слалом - бърз доколкото е възможно, пак споменаваме, че по характеристики той е сходен с вече представеното BMW M5, бизнес доколкото е възможно, защото по него няма крещящи "Спорт!" детайли, които да бият към "тийн" възрастта и спокойно можете да се "представлявате" с него, използваем доколкото е възможно, екологичен в града и не само, че и с лека доза приключенски, доколкото е възможно. За нас той е много напред в класацията "Една кола за всичко".