Европа

Орбан пред Европарламента: България и Румъния трябва да влязат пълноправно в Шенген

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще предложи България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство "към края на годината". Той направи това в реч пред Европейския парламент, в която представи приоритетите на унгарското председателство на Съвета на ЕС, приключващо на 31 декември.

В пленарната зала, Орбан представи приоритетите на унгарското правителство. Той се спря на проблемите със загубата на работна ръка в общността, а след това и на нелегалната миграция. Унгарският премиер даде като пример за неудачното справяне с бежанските потоци - връщането на контрола по границите в някои европейски държави. Пред депутатите, Орбан повтори, че България и Румъния трябва да влязат в Шенген.

"Унгарското председателство не предлага само укрепване на шенгенското пространство, то предлага до края на годината да бъде одобрено решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство", обяви Виктор Орбан.

Той се спря подробно и на темата за разширяването на ЕС. Като изрично подчерта важността от членството на Сърбия.

Речта на Орбан раздели залата на освиркващи и аплодиращи, а след като част от депутати в залата запяха Bella чао, предизвика намесата на председателят на парламента Роберта Мецола.

"Моля ви, това не е Евровизия", призова Мецола.

Урсула фон дер Лайен, която взе думата след унгарския премиер, напомни на Орбан позицията на Брюксел относно войната в Украйна, макар че унгарският премиер не спомена нито веднъж името на нападната от Русия страна.

"Безброй украинци са убити или ранени. Градовете са унищожени. Семейства разделени. И въпреки това все още има някои, които обвиняват за тази война не нашественика, а нападнатия. Не на жаждата за власт на Путин, а на жаждата на Украйна за свобода. Затова искам да ги попитам: биха ли обвинили някога унгарците за съветската инвазия през 1956 г.", попита председателят на ЕК и обвини Орбан, че е превърнал Унгария в задния вход за чужди интереси в Европейския съюз.