Европа

Весела Чернева: В следващите седмици има пролука за пълното ни приемане в Шенген

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Крайнодясната Партия на свободата не спечели колкото се очакваше. Самата Партия на свободата е основана 50-те години от бивши членове на национал-социалистическата партия. Реториката на голяма част от лидерите на тази партия цитира включително изказвания на Хитлер. Това е една политическа линия, която не е спирала да съществува в Австрия.“

Така коментира за Euronews Bulgaria изборните резултати от провелите се вчера избори в Австрия Весела Чернева – зам.-директор на Европейския съвет за външна политика. Тя припомни, че партията победител е имала своето по-сериозно представителство преди 20 години с Йорк Хайдер.

„И тогава помним, че имаше голяма, много силна реакция от Европейския съюз. Включително се говореше за изключване на Австрия от Съюза. Както тогава, така и сега при връщането на Партията на свободата начело, не означава, че нейният лидер Кикъл ще стане премиер“, посочи Чернева.

Основните въпроси оттук нататък са дали партията победител ще бъде част от управляваща коалиция или пък втората и третата партии – християн-демократите и социал-демократите ще направят собствена коалиция, ограничавайки Партията на свободата.

Весела Чернева – зам.-директор на Европейския съвет за външна политика

„Създаването на коалиция между християн-демократи и социал-демократи ще има от европейска гледна точка много повече предвидимост. Такова управление бъде част от традиционния мейнстрийм, но в крайна сметка включването на Партията на свободата в управлението, според мен, дългосрочно би бил дори, може би, по-смисленият ход. Защо? За да стане ясно, че е много по-трудно, когато си на власт, да бъдеш радикален“, коментира още Чернева.

Според нея в следващите седмици се открива шанс за приемането на България в Шенген и със сухопътните граници.

„Има една пролука в следващите няколко седмици, в които ако бъде гласувано решението за приемането на България и Румъния в Шенген и сухопътно, този въпрос ще се затвори този въпрос веднъж за винаги. Така в някакъв смисъл следващото австрийско правителство вече ще бъде поставено пред свършен факт“, подчерта Чернева. Тя обаче не е оптимист за бъдещето на Шенгенското пространство като цяло.

„В крайна сметка е важно България да демонстрира, че това, което зависи от държавата и от правителството, тя го прави. Не е възможно ние да не можем да издаваме шенгенски визи. Толкова години твърдим, че сме готови за Шенген и същевременно България да има проблем с издаването на шенгенски визи или с пускането на новата гранична информационна система или въобще с елементи от функционирането на системата на това пространство“, посочи Чернева.

 

Целия разговор вижте във видеото.