Икономика

Добри Митрев, БСК: Да сме извън сухопътния Шенген вреди на цяла Европа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ново предложение България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша ще бъде внесено от ЕК и унгарското председателство след дни. Ще падне ли Австрийското вето и как отпадането на проверките по суша ще се отрази на българската икономика? Темата коментира председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев. 


Ето какво сподели той за зрителите на Евронюз България:

Оптимист съм, че България може да бъде приета в Шенген и по суша до края на годината. Ние за това настояваме. И България, и Румъния, от 2011 година отговарят на абсолютно всички технически критерии. Друг е въпросът, че в годините преживяхме (и ние, и целия ЕС) ситуации с много голяма мигрантска вълна.

Единният вътрешен пазар на Европа – на който скоро отбелязахме 30-годишнината – показва, че ако ние продължаваме да бъдем извън сухопътната част на Шенген, това вреди не само на България и Румъния, а на цяла Европа. Европейските граждани усещат това с цените на стоките и услугите, които заплащат, с влошената екологична среда, с липсата на възможности за по-добра търговия, по-добра конкурентоспособност, с липсата на възможност за трудова мобилност...

Ние се опитахме, заедно с Европейския икономически и социален комитет, да покажем тази гледна точка: цената, която плащаме всички ние и цяла Европа за това, че оставаме все още отвън. Имаме уверенията на Европейската комисия, че Европа ще настоява всички държави членки на практика да одобрят до края на годината влизането по суша на България и Румъния.

Над 1.4 млрд лева губим годишно от преки и непреки загуби – при това, на фона на едно доста консервативни допускания. Ако оценим в пари времето на хората, които седят по границите, сумата може да набъбне до 2 милиарда.


Цялото интервю вижте във видеото.