Европа

Косово вдига забраната за внос на стоки от Сърбия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Косовското правителство заяви, че ще отмени забраната за влизане на продукти от Сърбия на един от граничните пунктове. Това се случва 16 месеца след като Косово спря вноса, за да предотврати това, което според него може да са скрити пратки с оръжия за сръбските сепаратисти. Възобновяването е в съответствие с усилията на западните партньори за насърчаване на помирението и сътрудничеството между двете съседни балкански държави. Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че граничният пункт Мердаре ще бъде отворен отново при засилено наблюдение на стоките. 

Нека да повторим, че нашите мерки никога не са били търговски. Те са мерки за сигурност. През последните четири години имахме четири големи конфискации на оръжия и боеприпаси. 

Албин Курти, министър-председател на Косово

Напрежението между двете страни се разпали през май 2023 г., когато косовската полиция завзе общински сгради в региони с преобладаващо сръбско население в Северно Косово. А там жителите отхвърлят кметове от етнически албанци, избрани при гласуване, бойкотирано от сърбите.

Република Косово е променила мерките за сигурност от пълни ограничения към засилен контрол до пристигането на скенерите за проверка. Когато пристигнат скенерите ще бъдат поставени на всички гранични пунктове. През това време ще отворим един пункт, на който ще има засилен контрол. 

Албин Курти, министър-председател на Косово

Другите пет гранични пункта ще бъдат отворени, след като бъдат оборудвани с новите устройства, добави премиерът. 

Според косовски медии, Германия е предупредила Косово, че ако не възстанови търговията, може да бъде изключена от Централноевропейското споразумение за свободна търговия и Берлинския процес. А тези организации са насочени към засилване на сътрудничеството между шестте държави от Западните Балкани и Европейския съюз. Съюза и Съединените щати настояват двете страни да изпълнят споразуменията, които сръбският президент Александър Вучич и Албин Курти постигнаха през февруари и март миналата година. Те включват ангажимент от страна на Косово да създаде Асоциация на общините със сръбско мнозинство. От Сърбия се очаква да изпълни и споразумението за фактическо признаване на Косово, което Белград все още смята за своя провинция.