Европа

Сърбия иска нови местни избори в Северно Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сърбия поиска провеждането на нови местни избори и етническите сърби да се върнат в полицията и съдебната система в северно Косово, където напрежението подхранва опасения за нестабилност и въоръжени сблъсъци.

Сръбският президент Александър Вучич призова за изтегляне на специалната косовска полиция от граничещия със Сърбия регион, който продължава да бъде огнище на напрежение.

Малко вероятно е тези искания да бъдат изпълнени от косовското ръководство, отбелязва Асошийетед прес.

Смятаме, че за постигането на сериозен напредък в диалога е необходимо провеждането на свободни и демократични местни избори в северната част на Косово и Метохия, с участието на мисията на ОССЕ и под контрола на Европейския съюз. Искаме прилагането на член 9 от първото Брюкселско споразумение, което означава формиране на регионална дирекция Север, в която всички полицаи ще бъдат сърби.

Александър Вучич – президент на Сърбия 

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г. Бивша сръбска провинция, Косово се отцепва след войната през 1998-99 г, която завършва с намеса на НАТО.

Напрежението в Косово нарасна отново, след като в края на август Прищина закри няколко подкрепяни от Белград паралелни институции в северната част. Репресиите на косовското правителство предизвикаха критики от страна на САЩ и Европейския съюз, които се опасяват, че напрежението може да доведе до по-широка нестабилност в Западните Балкани.

Искаме да помогнем на нашите хора в Косово и Метохия, на нашата държава в Косово и Метохия. Затова полагаме тези усилия. Ние не искаме война. Искаме да се борим за правата си по мирен и умен начин, с разговори с всички замесени страни. Дали ще бъде лесно – няма да бъде! Ще спрат ли с провокациите? Няма да спрат, ще станат дори по-агресивни.

Александър Вучич – президент на Сърбия 

Сърбия обвинява Косово, че отказва да сформира асоциация на общините със сръбско мнозинство, точка, която беше договорена в споразумение от 2013 г.

Представители на ЕС нееднократно са заявявали, че двете страни трябва да нормализират отношенията си, за да постигнат напредък в кандидатурите си за присъединяване към 27-членния блок.