Европа

Прищина: Сърбия се опитва да дестабилизира Косово, използвайки тактиката на руската школа

От Euronews България Euronews България
Kosovo KFOR AP Снимка: AP

„Сърбия непрекъснато полага усилия да дестабилизира Косово, използвайки тактиката на „руската школа“.

Това написа във Facebook косовският вътрешен министър Джелал Свечла, предаде БГНЕС.

Той заяви, че Сърбия засилва войната си срещу Косово, като съчетава пропаганда, подривни операции и хибридни методи за постигане на политически цели.

Според министъра усилията на Белград да дестабилизира Косово са се провалили в няколко случая, включително инсталирането на барикади в северната част на страната, паравоенните нападения в Банска и опитите за подбуждане на конфликт в северните общини чрез фалшиви новини и пропагандни кампании.

Свечла посочи, че Сърбия защитава престъпни групи с политически и финансови цели, включително търговия с наркотици и оръжие.

„Те се провалиха в целите си да защитават организирани престъпни групи, с политически и финансови цели - изпиране на пари, трафик на наркотици, търговия с оръжие и дестабилизиране на Косово и региона чрез масова търговия с оръжие в общините в северната част на Косово“, каза вътрешният министър.

Той добави, че усилията за дестабилизиране на региона чрез инсценировки и инциденти срещу сърбите в Косово също са част от по-широка кампания, организирана от режима на Вучич.

„Неотдавна граничните пунктове бяха блокирани от екстремистки, радикални и терористични групи, спонсорирани от сръбската държава“, подчерта Свечла.

Той заяви, че евроатлантическата ориентация на региона няма алтернатива и че суверенитетът на Косово е неприкосновен.

 

Граничните пунктове Мердаре и Бърняк на границата между Косови и Сърбия са отворени

В неделя министърът на вътрешните работи на Косово съобщи, че вече са отворени двата гранични контролно-пропускателни пункта Мердаре и Бърняк на границата между Косово и Сърбия, съобщи сръбската редакция Ен1, цитирана от БТА.

Косово затвори двата пункта, след като протестиращи на сръбска територия частично блокираха в петък пътищата и връщаха пътуващи с косовски документи в знак на протест срещу това, че косовските власти затвориха преди дни в Северно Косово паралелни институции, управлявани от Белград.

Свечля съобщи в профила си във Фейсбук, че решението за отваряне на тези два пункта е взето, след като е получил информация, че блокадите на територията на Сърбия са премахнати.

„След като получихме информация, че блокадите, които бяха поставени вчера на територията на Сърбия, са премахнати и като видяхме, че няма пречки за движението, взехме решение да отворим за движение Мердаре и Бърняк, написа Свечля във Фейсбук.

Председателят на Сдружението на гражданите на косовско-митровачки окръг Раша Ройевич потвърди вчера, че няма вече блокади и че сърбите са дали срок на косовските власти до първи октомври да направят каквото е нужно за нормализиране на ситуацията, иначе ще бъдат предприети радикални мерки.

В Северно Косово живеят около 50 000 сърби и подобно на Сърбия не признават независимостта на Косово. Те смятат Белград за своя столица.

През последните две години етническото напрежение в Северно Косово е най-изострено, откакто страната с предимно албанско етническо население обяви независимост през 2008 г.

Въпреки че Косово е признато от повече от 100 държави, Сърбия го смята за част от територията си. Белград обвинява косовското централното правителство, че потъпква правата на етническите сърби и отхвърля обвиненията, че подклажда размирици в Косово, отбелязва Ройтерс.