Европа

Заради забраната на динара: Етническите сърби в Косово ще получават пенсиите си в брой

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Решението на Централната банка на Косово да забрани сръбския динар затруднява над 90 000 потребители на парични плащания от централна Сърбия. Най-засегнати са сръбски граждани и най-уязвимите групи - възрастни, болни, социално слаби.

Първата пощенска станция е на около 150-160 км оттук. Възрастните хора не могат да ползват транспорт, има автобуси само два пъти седмично.

Младен Стеванович, пенсионер от Гораждевац, Косово

Белград направи 4 обменни бюра от другата страна на границата. Белград избра най-лошия вариант - отново пари в брой.

Албин Курти, премиер на Косово

Белград настоява за запазване на банката "Пощенска спестовна каса" и за запазване на динара, а Прищина - за легализация на плащанията, идващи от централната част на Сърбия. Все още няма споразумение.

„Мисля, че най-добрият начин за решаване на проблема е между двамата премиери“, каза премиерът на Косово Албин Курти.

Частни лица предлагат незаконни банкови услуги. От собствената си сметка гражданинът внася динари в частната сметка на някой банкер, като в замяна получава евро. Потребителите получават евро, но обменът на динари се извършва на значително по-висок курс от официалния.

„Във всяка ситуация някой се опитва да спечели нещо. За да не ходят в централната част на Сърбия и да получат възнагражденията си, гражданите се договарят за по-лесен начин. При подобен тип сделки, хората губят до 20 процента от доходите си“, смята Саша Секулич от „Сдружение на бизнесмените в Грачаница“.

Докато сърбите търсят най-лесния начин да получат трудно спечелените си пари, международните представители не са се ангажирали трайно с решаването на проблема.