Общество

За една година: 14 бебета в Унгария са били изоставени в обществени инкубатори

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Някои деца стават сираци от момента на раждането си. В Унгария всяка година 300 бебета се изоставят в родилните отделения. А през една година 14 бебета са били изоставени в обществени инкубатори, поставени на улицата. Въпреки че тези бебета избягват смъртта, те прекарват първите месеци от живота си в студени болнични легла, без контакт с кожата, без кърма и без родителска любов - именно на това се опитва да обърне внимание SOS Детски селища. На гара Нюгати например бебета-играчки са оставени в легло в средата на площада.

По наши оценки 80 % от тези деца не са били изоставени умишлено от майките си, а те не са могли да ги вземат вкъщи поради условията си на живот, защото са били бедни или бездомни.

Габриела Варо - говорител, SOS Детски селища

Изоставените бебета трябва да бъдат интегрирани в семейство възможно най-скоро. Но осиновяването е дълъг процес, така че междувременно ще са необходими приемни родители. Понастоящем в системата липсват около 2000 приемни родители, тъй като те са зле платени. Активисти са поставили бебета на раменете на няколко статуи в Будапеща, за да повишат осведомеността. Актьорите от театър „Радноти“ се включиха в акцията, като окачиха бебеносец на статуята на поета Михай Радноти на улица Nagymezõ, превръщайки го символично в приемен родител.