Общество

Николай Свинаров: България няма както ресурс, така и нужда от връщане на задължителната казарма

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Близкият изток е изправен пред една мащабна война, която, дали ще определим като локална или регионална, е без значение. Страховете да не се превърне тя в световна са основателни, защото болните мозъци в човечеството се оказаха повече от нормалните. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

 

Ние не сме запознати с основните цели на Израел и в частност на Нетаняху, но едно отслабване със сигурност не е краят на военните действия. Ако говорим за отслабване трябва да споменем и това, че палестинците в Ивицата Газа получиха много сериозна подкрепа, както от силите в Ливан, така и от Иран.

„Иран е един доста сериозен противник за Израел, винаги е било така. Бъдещето е толкова неясно, колкото и преди една година, не могат да се направят никакви реалистични прогнози. Нещата не зависят само от израелското командване, те зависят и от сериозни международни фактори, с които до този момент Израел не се съобразява, но рано или късно този момент ще настъпи“, прогнозира Николай Свинаров.

Той коментира и проблемите и състоянието на българската армия, като заяви, че решението едва ли се крие във въвеждане на задължителна наборна служба.

„България няма нито ресурс, нито възможност или необходимост от връщането на наборната военна служба, трябват сериозно подготвени професионалисти и ние трябва да насочим усилията си точно към това – да намерим кадри, които искат да отдадат труда си на военното поприще“, категоричен беше бившият министър на отбраната.

Целия разговор вижте във видеото.