Политика

По предложение на всички партии в парламента: Вдигат заплатите в армията с 30%

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Народни представители от всички парламентарни групи внесоха предложение за увеличение на възнагражденията в Българската армия с около 30%. Така заплатите на военнослужещите ще се изравняват със средната работна заплата за страната.

"Това го правим, защото липсата на адекватни възнаграждения е една от основните причини за напускане на армията. Ако искаме да имаме съвременна армия, не трябва да инвестираме само във въоръжение, но и в хората. Искам да благодаря на абсолютно всички парламентарни групи. Надявам се преди 6 май законодателните промени да се приети и да влязат в сила", заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на комисията по отбрана Христо Гаджев.

Нашият парламент показа необходимото разбиране, заяви от своя страна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Едно такова решение ще даде мотивация на военнослужещите и ще покаже, че държавата се грижи за тях. Това решение ще доведе до отлив на рапортите за напускане и ще повиши интереса към военната служба", продължи Запрянов. Той отчете, че най-голямо недокомплектоване в армията има в Сухопътни войски.

"Запасът ни застарява и трябва да решим този проблем. Ще мислим за неговото освежаване и подмладяване. Трябва да повишим интереса към военната служба. Може би ще успеем да освежим резерва си и с доброволчество", коментира още Запрянов. Той съобщи,че възрастта няма да се вдига нито за кадрова военна служба в мирно време, нито за военновременния отчет.

Предвижда се новите възнаграждения да влязат в сила от 1 януари 2025 година.

Вижте още във видеото.

 

Няма политическо решение за връщане на наборната военна служба. Това заяви по-рано днес военният министър Атанас Запрянов по повод обсъждането в парламента за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни.