Общество

Ангел Найденов: Заплата на касиер с 3 години стаж е по-висока от тази на лейтенант в армията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Стартовата заплата на един ниско квалифициран служител в една от хранителните вериги на практика е по-висока, отколкото стартовата заплата на един редник. Доста по-висока.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime бившият военен министър Ангел Найденов.

„Съответно, две, три или четири години стаж на този служител, води до това, че той има по-висока заплата, отколкото е брутната работна заплата на един лейтенант“, допълни той.

Президентът говори за необходимостта от не просто екстремни, а аварийни мерки по отношение на един от най-големите проблеми, които той откроява сред други пет или шест и това е недостигът на личен състав.

Ангел Найденов, бивш военен министър

„Трябва да има по-високо заплащане, категорично. Разбира се, на следващото място трябва да има повече инвестиции в изграждането на жилища. В подобряване на жилищните условия, състоянието на казармите“, отбеляза Найденов.

„Тази година разходите за обрана ще надхвърлят 2%, което при обема на брутния вътрешен продукт означава 4 милиарда лева. Това е една много сериозна сума, като само за тази година увеличаването на средствата ще бъде в размер на повече от 800 милиона. Въпросът е дали тези средства могат ефективно да бъдат използвани“, посочи бившият военен министър.

Според мен, ключовите думи по отношение на недостига на личен състав и на задържане на хората в армията би трябвало да бъдат конкурентност, най-вече по отношение на пазара на труда, на военната професия, привлекателност и престиж.

Ангел Найденов, бивш военен министър

По думите на бившия вонен министър общият процент на недостиг в армия е в рамките на около 20%, но за някои военни подразделения този процент надхвърля 40%.

„На първо място това са чисто организационни проблеми, т.е. организацията на войсковия живот. На второ място, това са проблеми, които са свързани с учебния процес и с бойната подготовка. Това, в крайна сметка, означава и по-малко бойни способности за частите в българската армия. И на трето място, това е свръхнатоварване за останалия личен състав при изпълнение на задачите. Ето, това всичко дава основание да се направи извода, че изпълнението на задачите е в недостатъчна степен“, коментира Найденов.

Според него трябва да има повече средства, които да се заделят за социална компенсация на семействата на военнослужещите.

„И разбира се, трябва да има стабилност на нормативната основа и съответно и ясна перспектива за професионална и личностна реализация“, каза още бившият военен министър.

 

Целия разговор вижте във видеото.