Общество

Състоянието на армията ни: Спешно трябват кадърни млади хора и пари

От Euronews България Euronews България
Tagarev Radev Evtimov Снимка: БГНЕС

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов представи анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. Това се случи в първия ден от тазгодишната конференция на началника на отбраната, която ще продължи три дни – от 20 до 22 февруари 2024 г.

На представянето на анализа присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската армия, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз и много други, предаде БТА.

Проблемите остават същите

За съжаление, с голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия в предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях, коментира пред журналисти държавният глава. Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция, посочи като проблеми пред армията президентът.

Държавният глава отбеляза, че най-големият проблем, който стои на дневен ред, е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта. Радев посочи, че още от миналото лято говори, че са необходими аварийни мерки за привличане на кадърни, млади хора, с качества, за тяхната професионална подготовка, мотивация и задържане във Въоръжените сили. Това е първостепенната задача не само на Министерството на отбраната, посочи Радев и заяви, че са необходими законови промени, ресурси, сериозни инвестиции, най-вече в хората. Президентът посочи, че е необходима сериозна политика откъм заплащане, жилищна политика, по-добри условия за труд, условия за кариерно развитие, мотивация.

Попитан дали е видял воля в ръководството на отбраната този авариен план да се случи, Радев заяви, че воля и високо ниво на амбиции има.

Най-големият проблем - некомплектът на личния състав

Некомплектът на личния състав е най-сложният въпрос, който трябва да бъде решен, посочи Тодор Тагарев.

Министърът определи анализа като изчерпателен, обективен и неособено оптимистичен доклад. Има оптимистични елементи – повишаването на бюджета и на заплатите. Проблемите си остават, заедно трябва да ги решаваме, добави той.

Много страни членки на НАТО повишиха бюджетите си за отбрана, но по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове, посочи Тагарев. Очаквам утре Министерски съвет да одобри моето предложение да удължим Стратегическия преглед на отбраната, добави той. Проблемите са изключително сложни. Един, от които, е свързан с хората в отбраната, друг – със системата за отбранителен мениджмънт, да видим как може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме днес, обясни той.

Инвестициите в отбраната имат нужда от широк консенсус

В регионален план изоставаме и заради това инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото, каза адмирал Емил Ефтимов. Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре и близките десетилетия ще се харчи за отбрана, добави адмирал Ефтимов.

Говори се за минимум 2% от Брутния вътрешен продукт в НАТО за разходи за отбрана. Когато стигнем тези 2%, има технологично време да бъде даден резултат. Румъния харчи 2% от 2017 г. и сега се вижда колко са напред, посочи адмирал Ефтимов. България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана.

Помощта за Украйна върви паралелно с модернизацията на Българската армия, заяви адмирал Ефтимов. По думите му колкото повече ново въоръжение придобиваме, толкова можем да освободим.

Годишната конференция на началника на отбраната продължава утре и вдругиден ще бъдат представени доклади от Щаба на отбраната, командири на видове въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, както и от представители на ресорни институции в областта на отбраната и националната сигурност.

Актуалната тема на форума тази година е: „Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана.“