България

Румен Радев: Не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет". Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот. Това коментира президентът Румен Радев. 

Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини, каза Радев по повод Деня на българската армия.

"Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на криза, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесът е по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде трудно", категоричен беше президентът.

Той поздрави партиите в Народното събрание, че са взели решение за повишаване на заплатите на военните.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. Промените в средата за сигурност налагат да повишаваме разходите за отбрана и 2 процента вече не са достатъчни. Повечето натовски държави вече се ориентират към разходи от над 2 процента. Хората трябва да виждат в Българската армия надеждна сигурност в рамките на колективната отбрана", коментира още Радев.

Водещ критерий за работата на служебното правителство е организацията на честни и прозрачни избори, каза още Радев и изрази очакване както правителството, така и ЦИК да създадат нужната организация за това. В прерогативите на правителството е и пресичането и борбата с купения и корпоративен вот, подчерта държавният глава.

Относно приетото от Министерски съвет и след това отменено от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев решение за изграждане на частна детска болница в София, президентът посочи, че опити за лобизъм в детското здравеопазване е имало и по време на служебните правителства с премиери Гълъб Донев и Стефан Янев, но тези служебни кабинети са отстояли категоричната позиция, заявена от държавния глава. Румен Радев подчерта, че в здравеопазването има място за частна инициатива, но детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет. Държавата трябва да стои на мястото си и е закъсняла с много години в изграждането на национална детска болница с всички необходими отделения и условия, в която децата и техните родители да намират на едно място качествени услуги на най-високо ниво, посочи още президентът.

Запитан за приетите от народните представители промени в Закона за хазарта, президентът Радев посочи, че текстовете се разглеждат от експертите в президентската институция и предстои той да се произнесе. „Едно е ясно – че бързото законодателство, а ние все виждаме такова прибързано законодателство, не води до желания резултат“, подчерта държавният глава.