Общество

Образователни експерти: Кибертормозът в училищата отбелязва скок от над 85%

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Изследване на Министерството на образованието показва, че има над 85% повишаване на агресията, тормоза и кибертормоза в училищата. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“

Йоана Маринова – председател на Фондация “Лъчезар Цоцорков”.

Тя посочи, че данните са за учебната 2022/2023г., а от тях става ясно още, че и процентът на опити за самоубийства сред учениците също е скочил.

Проблемът, с който подрастващите се сблъскват, е свързан с много фактори, но трябва да създадем една приобщаваща и сигурна среда за нашите деца. Вербалната агресия бележи ръст от 26%, 10% е увеличението на тормоза, а на кибертормоза – над 85%. Имаме данни за 100% ръст при самоубийствата.

Йоана Маринова – председател на Фондация “Лъчезар Цоцорков”

Според управителя на Центъра за творческо обучение д-р Александър Ангелов, сред училищата има и много добри примери, но има още много работа, за да стане училищната среда добра за учениците. „Възрастните в училищата имат много добри намерение, но имат и много голяма и открита нужда от повече подкрепа. Това е свързано и с доготалните технологии и с образователната среда“, посочи още д-р Ангелов.

Център за творческо обучение в партньорство с Фондация „Лъчезар Цоцорков“ организират съвместно двудневната национална конференция с международно участие „Умения за иновации в образованието“, която ще се състои на 8 и 9 ноември 2024 г. в Интер Експо Център, гр. София.

Конференцията ще събере над 500 участници – директори, учители, представители на институции, неправителствени организации, образователни и технологични експерти, медии и заинтересовани лица от България и чужбина, които ще обменят опит за това как средата в училищата да стане по-добра за децата.

Целия разговор вижте във видеото.