Свят

Демонстрации по света: Хиляди хора подкрепиха палестинската кауза

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на големи градове по света с искане да се сложи край на бойните действия, убийствата и разрушенията в ивицата Газа, докато конфликтът наближи първата си годишнина и се разпространи в по-широкия регион.

Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон, докато хиляди протестираха в Париж, Рим, Мадрид, Белград, Манила, Кейптаун.

Войната беше предизвикана, след като палестинската ислямистка групировка Хамас атакува южната част на Израел на 7 октомври 2023 г, убивайки според израелски данни 1200 души и отвличайки като заложници други около 250.

Последвалите удари на Израел по Газа доведоха до смъртта на близо 42 000 палестинци, по данни на местното здравно министерство.

Пропалестински демонстрации бяха организирани и отвъд Океана. На "Таймс скуеър" в Ню Йорк под ритъма на барабани хората призоваха за прекратяване на огъня в Газа.

Захранвани сме от раните на нашия народ, които се издигат от руините. Ние се ангажираме да възстановим Газа, нашата родина, и да й дадем свобода и бъдеще. Докато Палестина не бъде освободена, ние ще водим съпротива с всички необходими средства.

Аманда Наджиб – активист на Палестински феминистки колектив

В Лондон се стигна до арести на демонстранти. В Рим полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, след като протестът излезе извън контрол.

В Берлин демонстрацията привлече около 1000 души, скандиращи "Една година геноцид" – дума, която Израел оспорва, посочвайки, че действа в самоотбрана.

Войната в Газа постепенно се разшири, въвличайки подкрепяни от Иран групировки в Ливан, Йемен и Ирак.