Европа

Проливни дъждове причиниха тежки наводнения в централните и южните части на Босна и Херцеговина

От Euronews България Euronews България
Bosnia Flooding AP Снимка: AP

Силна дъждовна буря връхлетя Босна тази нощ, като отне живота на най-малко 14 души и наводни няколко града и села в централните и южните части на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дарко Юкан, говорител на местната администрация в южния град Ябланица, потвърди, че жертвите са най-малко 14, като спасителните служби в южната част на страната съобщиха и за няколко изчезнали и призоваха доброволци и армията да помогнат, тъй като пътищата бяха затворени и къщите останаха без електричество.

"Час след час получаваме новини за нови жертви... Изпратихме всички, които можахме. Първият ни приоритет е да спасим хората, които са живи и затрупани в къщи, където са свлачищата", каза министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез пред регионалната телевизия „Ен1“.

Спасителните служби в градовете Ябланица и Киселяк съобщиха, че електричеството е било спряно през нощта и мобилната телефония е прекъсната. По информация на пожарната станция в Ябланица, градът е напълно недостъпен, тъй като автомобилните и железопътните пътища са затворени.

От пожарната призоваха хората да не излизат по наводнените улици.

Кадри от дрон, излъчени в босненските медии, показват села и градове, напълно потопени под вода, докато видеоклипове в социалните мрежи показват драматични сцени на кални порои и повредени пътища, допълва Асошиейтед прес.

Властите призоваха хората да останат на горните етажи. Придошлите води са отнесли домашни животни и коли, тъй като водата бързо е изпълнила долните етажи на сградите.

Проливни дъждове и силен вятър връхлетяха и съседна Хърватия, където няколко пътя бяха затворени, а столицата Загреб очаква придошлите води на река Сава и евентуално излизане от коритото ѝ.

Силните ветрове затрудниха движението по южното крайбрежие на Адриатическо море, а внезапни наводнения, причинени от проливен дъжд, застрашиха няколко града и села в Хърватия.

Наводнения, причинени от поройни дъждове, бяха регистрирани и в Черна гора, южно от Босна, където някои села бяха откъснати, а пътища и домове наводнени.